Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják. Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom
Hajóút kereső
  •  
  •  

Rólunk írták

 

 

 


Repülés „Ne aggódj” országba

 

Szerző: Révay András2017.06.26 21:26, utazonet.hu

A jövő hónaptól kezdődően újraindítja járatait Budapestről a TAP Portugál Légitársaság, így közvetlenül elérhető lesz Lisszabon, Madeira vagy az Azori-szigetek. Kényelmes, korszerű gépek repülnek majd, és ami a magyarok számára különösen fontos: a fedélzeti ellátás sem lesz szegényes. Portugál borokat és az ország gasztronómiájának jellegzetes fogásait kóstolhatják még a turista osztályon utazók is. 
 

A TAP és az MSE Tours által közösen szervezett tájékoztatón elhangzott: az irodának több programja is van már Portugáliába és Madeirára. Ennek során lehetőség van megismerkedni a főváros, Lisszabon nevezetességeivel, útba esik a Belém Torony, a Felfedezők emlékműve és – amit valószínűleg csak kevesen tudnak – itt van Európa leghosszabb hídja is. A híres utazó, később India alkirálya nevét viselő Vasco de Gama híd 17,2 kilométer hosszú! A magyar turista Lisszabonban azonnal otthon érzi magát és ennek oka is van, a villamosok ott is sárgák. Egy körutazás során felkereshető Porto, a nagyszerű borok hazája és onnan majd Madeirára lehet átrepülni a túra során. Portugáliában 1640 óta nem volt háború, mindent eredeti szépségében őriztek meg és ez már önmagában is elég ok arra, hogy az érdekességekre vágyók felvegyék terveik közé az ország meglátogatását.

 A TAP Portugál Légitársaság értékesítési vezetője, Szolnok Péter szerint Portugália az idei nyár egyik „slágere” is lehet. A TAP vezetői még 2004-ben döntöttek úgy, hogy Prágát és Budapestet felveszik a Lisszabonból közvetlenül elérhető úti célok közé. Azt gondolták, a portugálok közül sokan szeretnék majd Kelet-Európát megismerni és innen is lesz elegendő érdeklődés. Portugália hasonló ország, mint Magyarország, 93 ezer négyzetkilométer a területe, lakóinak száma valamivel több, mint 10 millió. Itt a természeti kincsek, az épített látnivalók, valamint a kulturális, vallási emlékek az emberek hihetetlen vendégszeretetével, vidámságával, „Não te preocupes”, vagyis „Ne aggódj” életérzésével párosul. A szállodák, éttermek nem drágák. A repülőút 3,5 óra. A gazdasági okok miatt a társaság 2016-ban néhány útvonal bezárására kényszerült, Budapest is köztük volt. Mostanára ezek az okok megszűntek, járat indulhatott Torontóba, Stuttgartba, Bukarestbe, ezen kívül Spanyolországban Alicantébe. Budapestre heti hét járat repül majd, péntek kivételével a hét minden napján egy, szombaton pedig kettő. A repülőjegy árában a csomag szállítása benne van, azért nem kell külön fizetni, mint a fapadosoknál, és fedélzeti étkezés is van.

A TAP Star Alliance csoport tagja. Gépeik repülnek New York mindkét nagy repülőterére, Newarkra és a Kennedyre is. Ez azért fontos, mert mindkettőn más-más átszállási lehetőségek vannak. Bostonban nagy portugál közösség él, így oda is közvetlen járat van, csakúgy, mint Miami-ba. A Karib térségben mozgó üdülőhajókra ugyanis ott lehet a legkönnyebben felszállni. Brazília sokig Portugália gyarmata volt, a hivatalos nyelv is a portugál. A TAP gépei úgy repülnek oda, mintha belföldi járatok lennének. Rióba, Sao Paolóba napi két járat megy. Az élet, a zene, az időjárás, az emberek temperamentuma, no meg a természeti környezet egyaránt indokolttá teszi, hogy érdemes ezt az országot is felkeresni. Nem beszéltünk még Marokkóról, ahová Lisszabonból szintén könnyen el lehet jutni. Casablanca, Marrakesh, Tanger, az iszlám és a kézműves berber művészet csodáit kínálja.

Portugáliára visszatérve, Guimarães Portugália bölcsője, kastélyait, templomait megnézni nagy élmény. A város középkori műemlék épületei miatt 2001-ben a Világörökség része lett. Az ország déli részén Faro a portugáloknak olyan, mint nekünk a Balaton, ha itt a nyár, mindenki megindul a tengerpartra. Nagyon szeretik az angolok a franciák és a németek is. Sokan töltik ott a nyugdíjas éveiket. A TAP csak Airbusokat használ. Az A-319-es gép általában 124 üléses, kétosztályos – bussines és economy – felosztású, a 320-as gépekben pedig 156 ülés van, kevesebb, mint más társaságok azonos gépeiben. Ez tehát lényegesen kényelmesebb az utasoknak. A távolabbi pontokra 330-asok repülnek, ezek széles törzsű gépek. Bennük két hosszanti közlekedő folyosó három csoportra bontja az ülések sorait, az elrendezésük 2-4-2 a turista osztályon. Az ellátás a gépeken igazodik a portugál étkezési szokásokhoz. A halételek igen népszerűek. Van Portugáliában olyan mondás, hogy egy tisztességes háziasszony a bacalau nevű halat 365 féle módon tudja elkészíteni. Némelyik halkonzervből „évjáratosak” is léteznek. Vannak olyan boltok, ahol az ember vehet olyan konzervet, amit a születésekor készítettek!

Lisszabon után a második legkedveltebb cél: Madeira. Az MSE Tours a TAP járataival szervez utakat az „Atlanti-óceán gyöngyszeme” néven is emlegetett szigetre, melyre „az örök tavasz szigete” elnevezés is illik. Sziklás partjai vannak, ezért ne várjunk tőle homokos strandokat és nagy meleget. Viszont békesség, nyugalom, 25 fok körüli hőmérséklet van. A sziget mindössze 52 km széles, nagyon jók az autóútjai. A történelmet ismerők tudják: itt töltötte élete utolsó éveit IV. Károly magyar király, a sírja is itt van. A sírtól a hegyről lefelé vezető szerpentinen külön élmény a tobogánon való leereszkedés. A sziget borairól is híres, ételeik közül pedig nevezetes az „Espetada”, a fűszernövényekkel bepácolt marhahús, amit nyárson, szabad tűzön sütnek meg.

Portugáliához tartozik az Atlanti-óceán egyik legszebb szigetvilága, a kilenc szigetből álló Azori szigetcsoport. Itt a főszerep nem a tengerparti nyaralásé, inkább az aktív pihenést kedvelőknek ajánlják. Az egzotikus tájak mellett betekintést nyerhet az utazó a helyiek békés mindennapjaiba. Megkapó szépségű falvak, lenyűgöző hegyoldalak, smaragdzöld vulkanikus tavak és az óceán szépségének együttes hatása alól senki sem tudja kivonni magát. Itt van Európa nyugati határa, a Flores szigethez tartozó kis szikladarab hivatalosan is Európa legnyugatibb része. A repülőgép São Miguel szigetére érkezik, ez a legnagyobb sziget, de az egyik legérdekesebb Terceira, mert ott az Angra do Heroísmo a világörökség listán szerepel. Portugália legmagasabb hegye viszont a Pico szigeten található, a 2351 méteres Pico Alto. Az utazás során érdemes megkóstolni a helyi különlegességet, a „Ginjinha” nevű italt, mely valójában meggylikőr és csokoládéból készült pohárban kínálják. 

forrás


Portugáliához csinált kedvet az MSE Tours és a TAP

Szerző: Németh Andrea, 2017. június 22. 17:19, turizmus.com
 
Portugália rendkívül gazdag és vonzó úti cél - erről győzte meg a jelenlévőket Szolnok Péter, a TAP Portugal légitársaság képviselője és az MSE Tours a törzsutasoknak és érdeklődőknek szervezett kellemes nyári bemutatón.

A TAP már 2004 óta meghatározó szereplője a budapesti piacnak. Szolnok Péterképviseletvezető erőfeszítéseinek és a desztináció Lisszabon, valamit a rajta keresztül elérhető úti célok népszerűségének köszönhetően a Budapest-Lisszabon járatok mindig jó kihasználtsággal üzemeltek.

Lisszabon

 

A járat ennek ellenére bő egy évig szünetelt, azonban július 1-jén újraindult heti 7 alkalommal, ami megfelelő érdeklődés mellett akár 8-ra is bővíthető. Elhangzott: a légitársaság 6 új úti céllal bővít nyáron, ezek: Bukarest, Budapest, Stuttgart, Toronto, Las Palmas, Alicante.

Madeira

 

A légitársaság rendkívül sokrétű csatlakozási lehetőséget kínál az utasoknak Észak-Amerika, Brazília, Marokkó, Spanyolország, a Zöldfoki-szigetek, Faro, Madeira és az Azori-szigetek irányába, a Bom Dia Lisboa szolgáltatásuk keretében pedig a légitársaság kifizeti a szállodai éjszakát reggelivel az utasnak, ha épp nincs csatlakozás.

Az MSE Tours a jelenlévőknek élményszerűen mutatta be a desztinációt, így az utazni vágyók ízelítőt kaphattak abból a számtalan programlehetőségből és érdekességből, amelyet az ország és szigetei kínálnak.

Azori-szigetek

 

forrás


Voltak, vannak és lesznek portugáliai útjaink!

 

 

Szerző: Vereckei András, 2017. június 20. 21:48, turizmusonline.hu

A sikeres portugáliai programok egyik kulcsa, ha egy megfelelő légitársasággal megfelelő módon el lehet az országba jutni. Réthy Júliáék és sokak nagy örömére egy kisebb cégtörténeti vargabetű után visszatér a TAP Portugal a magyar piacra, hogy ott folytassa, ahol tavaly abbahagyta. Sőt, akár — ami a kapacitást illeti — többel is — derült ki kedden, az MSE Tours által szervezett portugál kedvcsináló eseményen.

Mint arról korábban a Turizmus Online is beszámolt, a TAP magyarországi visszavonulóját egyfelől a tulajdonosváltás, másfelől a riói olimpia kényszerítette ki. A gazdasági nehézségekkel küzdő portugál állam hitelei visszafizetésének érdekében kénytelen volt az észszerűbb állami vagyongazdálkodás érdekében az állami TAP-ot is megreformálni. Így lett a Star Alliance-tag légitársaság tulajdonosa a brazil Azul. Három géppel megrövidült flottával arra hivatkozva, hogy a kérdéses járatok nem hozzák az elvárt bevételt, Budapest mellett ekkor felfüggesztésre került a szintén Szolnok Péter „fennhatósága” alá tartozó bukaresti és még további négy járat. Július 2-tól mindkét főváros ismét a menetrendben; Budapest heti 7  járattal.

Szolnok Péter, a TAP magyarországi értékesítési vezetője szerint Portugália a nyár egyik „sláger desztinációja” lehet. Mielőtt azonban átadta volna a szót Réthy Júliának értelemszerűen nem tudta nem megemlíteni a lisszaboni átszállási lehetőségeket. Észak-, és Dél-Amerika nagyvárosai mellett az MSE Tours keddi eseménye szempontjából Madeira és az Azori-szigetek érdekesek. A szárazföldi Portugália mellett a két, atlanti-óceáni kültereletet egyaránt programozzák Réthy Júliáék. Az örök tavasz szigeteként tartják számon a szubtrópusi Madeirát. Az MSE repertoárjában 8 napos, Lisszabonban kezdődő körúton elérhető. Az aktív üdülést, különleges természetet és a történelmi érdekességeket kedvelők számára ajánlott. Utóbbi csoport egyebek mellett utolsó királyunk, IV. Károly síremlékénél merenghet arról, hogy mit adtak nekünk a Habsburgok. De morfondírozott-e Madeirán járva a „mi” Sissink arról, hogy mit adtak neki a magyarok? Ki tudja. Emlékét szobor őrzi. Fekete kardhal banánnal, hozzá egy pohár Madeira? Miért is ne? Ínyencek sem maradnak hoppon a szigeten.

Az Azori-szigeteken már csupán ugyanakkora kőhajításnyira vagyunk New Yorktól, mint amekorrát Portugáliából hajítanánk a szigetcsoportig. A bálnáiról, tea- és ananászültetvényeiról, valamint drámai természetrajzáról ismert szigetcsoport központja Sao Miguel. De érdemes legalább még egy szigetet meglátogatni — javasolják az MSE szakértői. A szigetcsoporton leginkább az aktív utazók találják meg számításaikat — derült ki.

Természetesen a szárazföldi Portugália önálloan is szerepel az iroda útjai között, így a Mária-jelenések évfordulójának apropóján felvett Fatima városa, ahonnan csillagtúrákon jutnak el az utazók egyebek mellett a nevezetes nagyvárosokba, Portóba és Lisszabonba. Majd haza, megtelve élményekkel.

 

Apropó! Tudja, miért lett Portugália jelképe a kakas?

 

forrás


Repüljünk együtt Portugáliába

 

 

Szerző: Dr. Hajós Anna, aktivpihenes.hu 

Az MSE Tours, amely valóban otthon van a nagyvilágban, most Portugália természeti, és épített szépségeire, kulturális és vallási emlékeire hívta fel a figyelmet törzsvendégköre, valamint az érdeklődő utazásszervezők és újságírók előtt.

Szolnok Péter, a TAP portugál légitársaság magyarországi értékesítési vezetője arról az örvendetes hírről számolt be, hogy ismét megindítják július 1-vel a budapesti járataikat, amelyeket 2016-ban a tulajdonosváltás és a riói olimpia megkívánta átcsoportosítás miatt szüneteltettek. Budapestről három és fél óra alatt érhető el gépükkel Lisszabon, ahonnan számtalan átszállási lehetőséget kínálnak. Ismét repülnek Las Palmasra, Alicantéba, Stuttgartba, heti hét járattal Budapesttel is tartják majd az összeköttetést, szombatonként két gépük is indul a Liszt Ferenc repülőtérről. Sűrítették a járataikat Észak-Amerikába; New York mindkét repülőterén heti 9, illetve 7 járattal vannak jelen, de repülnek Bostonba, Miamiba, és Torontóba is. Brazíliába 10 pontra közlekednek, köztük Sao Paolo, Rio de Janeiro is fontos szerepet kapott. Nem marad ki Spanyolország és Marokkó sem az úti céljaik közül. Portugálián belül is több járatuk van, köztük Porto és Faro, valamint Madeira, mint célállomás különösen fontos.

Szolnok Péter ismertette, hogy az 2016-os évhez képest 1176 járattal többet üzemeltet a TAP, 272 878 üléssel, és magas színvonalú cateringgel, amelyhez hozzá tartozik a finom portugál bor is. Előadásában, amelyet vetítéssel kombinált, az ország különleges szépségeire is felhívta a jelenlévők figyelmét. Ilyen a nászutasok kedvenc uticéljának bizonyuló Madeira szigete, ahol IV. Károly magyar király sírja van, ahol járt Sisi, a bor különleges és ugyancsak az a szilveszteri hajókról indított tűzijáték. Portóban a tanulók hordják Harry Potter köpenyét, illetve az írónő innen vette az ötletet. Szemet gyönyörködtető az Eiffel iroda által tervezett híd, a Douro folyó partján a borospincék fogadóépületei. A főváros, Lisszabon fotókról már mindenki által jól ismert szépségei, a sárga villamos, a Belém torony, a nem tűsarkúaknak való kockakő, a Felfedezési emlékmű, az azulejo csempés házak, a nemzeti zenéjük, a melankolikus fado, a halakat kedvelő gasztronómiájuk. és persze még sokáig lehetne sorolni az érdekességeket.

Németh Réka az MSE Tours utazásszervezője kínálatukról beszélt. Az utazni kívánóknak akár egy-egy uticél meglátogatását is megszervezik, de kitűnő körutazásaik segítségével az ország legfontosabb látnivalói is elérhetőek. Külön felhívta a figyelmet Fatimára, ahol idén 100 éve jelent meg a három kis pásztorgyereknek a Szűz Mária. Megemlítette Madeira érdekes kínálatát, ételeit, az Azori szigetek mesés látványát, a belső krátertavak szépségét.

forrás:


 

Luther nyomában

 

Szerző: Bognár Mária, 2017. március 20., 22:08, ringmagazin.hu

 

Németország idén az 500 éves reformációt és Luthert ünnepli. A gazdag kínálatból adott ízelítőt az MSE Tours rendezvénye a Rózsavölgyi Szalonban.

Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) képviseletvezetője bevezetőjében elmondta, hogy Németország a magyar utazók körében 13 százalékos piaci részesedéssel az egyik legkedveltebb úti cél, megelőzve többek között Horvátországot, Olaszországot és Romániát. A magyarok németországi utazásainak 64 százaléka szabadidős és 36 százaléka üzleti célú.

 


 

Az ország sokszínűnősége között említette, hogy Németországban 300 kenyérfajta, 1500 kolbászfajta, 1400 sörfőzde, 102 071 szőlőtermő terület, 2000 hagyományőrző egyesület létezik, és 10 000 fesztivált és vásárt tartanak számon. Az aktív időtöltéshez is minden adott: hatalmas erdős területek, 70 ezer kilométer kerékpárút, tavak és folyók, szigetek, tenger, középhegységek.
A „Luther 2017 – a reformáció 500 éve Németországban” tematikus évre 8 Luther-útvonalat alakítottak ki, amelyek a reformátor életének főbb állomásain kalauzolnak végig. A DZT többek között a nürnbergi Kongresszusi és Turisztikai Központtal és a Playmobillal együttműködve egy Luther-figurát is tervezett, amely ajándékként osztogatható A Luther életében jelentős városok, helyszínek - Wittenberg, Eisleben, Wartburg vára, Eisenach, Erfurt, Augsburg, Coburg, Worms és Heidelberg - programokkal kiállításokkal készültek, készülnek. Berlinben, Wittenbergben és Eisenachban nemzeti időszaki kiállításokkal tisztelegnek. Decembertől hatalmas karácsonyi vásár várja az érdeklődőket a wittenbergi Luther-szobornál.
Már most tudni, hogy 2018-ban a kulináris Németország, 2019-ben a Százéves Bauhaus, 2020-ban Beethoven 250. születésnapja, 2021-ben a Bibliafordítás éve lesz a kampány vezérelve.
Az MSE Tours munkatársai izgalmas összeállításban mutatták be a magyar utazók körében legnépszerűbb városokat, így Berlint, Drezdát és Münchent, valamint Brémát, Bremerhavent, Bonnt, Lipcsét és Hamburgot. Kínálatukban újdonság ősszel a vonatos utazás Berlinbe, de romantikus utat is szerveznek. Bölcsföldi András teológus az út spirituális vonatkozásairól szólt. Azokat a városokat emelte ki, ahol Luther tanulóéveit töltötte, tanított vagy szónokolt.

Forrás


 

Középkori rendszerváltó

 

Szerző: Révay András, 2017. március 12., 17:39, utazonet.hu

 

Közös tájékoztatón mutatta be 2017. évi kínálatát a Német Turisztikai Hivatal és az MSE Tours Utazási Iroda. Az együttműködésre jó okuk van, ugyanis valóban különleges év az idei: 500 éves a reformáció!

 Annyi bizonyosra vehető, hogy ha mást nem is, legalább a nevét mindenki hallotta már Luther Mártonnak. Ötszáz évvel ezelőtt, 1517. október 31-én szögezte ki 95 tételét Wittenbergben a vár templomának kapujára. Alapjaiban támadta meg ezzel a katolikus egyház vagyoni politikáját, határozottan ellenezte a búcsúcédulákkal való kereskedést. Ez volt talán a legfőbb bűne, de nem az egyetlen. Ekkor vette kezdetét mindaz, amit ma reformációnak hívunk, ami kiterjedt az egyház- és hittudomány mellett a kultúrára, a gazdaságra általában, a politikára, a nyelvtudományra és az oktatásra. Az őt ért támadások következtében menekülnie kellett, Frigyes választófejedelem Wartburg várában rejtette el. Az itt töltött idő alatt lefordította görög nyelvről németre előbb az Újszövetséget, később az Ószövetséget is. Neki köszönhető, hogy 1534-ben megjelenhetett nyomtatásban a teljes német nyelvű Biblia! Tevékenysége véget vetett a katolicizmus európai egyeduralmának.

 Az emlékév megünneplésére Németországban már hosszú ideje készülnek. Igyekeznek azon, hogy a nem vagy csak kevéssé vallásos emberek is jól érezhessék magukat – emelte ki a tájékoztató elején Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) képviseletének vezetője. Kevés olyan ország van Európában, amelyik egyaránt büszkélkedhet közel 3000 méter maga hegyekkel, tengerpartokkal, nyüzsgő nagyvárosokkal, különféle ünnepi központokkal, kulturális nevezetességekkel, változatos nemzetiségi hagyományokkal. Ahol mindaz együtt található meg, amit a turisták szívesen fogadnak. Kevesen gondolnák például, hogy Németországban 300 kenyérfajta, 1500 féle kolbász, 1400 sörfőzde, kiterjedt szőlőtermő terület, 2000 hagyományőrző egyesület létezik, és 10 000 fesztivált és vásárt rendeznek évente. Magyarországról az elmúlt évben 636 ezer ember utazott Németországba!

 Sokan mondják, hogy „na, a német konyha”, a savanyú káposzta, a krumpli, meg az egységes barna szósz. Ez bizony nem igaz. Minden régiónak saját – nagyon finom – különlegességei vannak, az országot inkább a gasztronómiai sokszínűsége jellemzi. A néphagyományok karácsonykor, húsvétkor, farsangkor mindenhol eltérőek. A bajor hagyományok része például, hogy a teheneket feldíszítik, mikor kihajtják őket. Az országban tizenhat nemzeti park, száz „természeti park” és tizenöt UNESCO bioszféra rezervátum található. Területének egyharmada erdő, három nagy folyó a Rajna, az Elba és a Duna kínál kirándulási lehetőséget. Azt sem sokan tudják, hogy 350 tengeri sziget is tartozik hozzá. Sokan kedvelik a bajor erdőket és Türingia hegyeit, ezeken a tájakon kétszáz különböző, összesen 70 ezer kilométernyi jól kiépített kerékpárút vezet keresztül.

Bár a 2017-es év valóban a Luther megemlékezések köré épül, de a rendezvények többsége nem kizárólag a vallásos embereknek szól. Őt joggal tekinthetjük a maga korának rendszerváltójaként. Munkássága befolyásolja a mai, modern Németország képét is. Életútja helyszíneinek felkeresése minden kultúra iránt érdeklődő ember számára érdekes lehet. A Német Turisztikai Hivatal nyolc „Luther útvonalat” alakított ki. Ezek mentén olyan kisebb helységek is meglátogathatók, ahol akár csak 1-2 hetet tartózkodott, de ott olyan történt, ami fontos az életében, kihatással volt későbbi cselekedeteire. A nyolc útvonal részletes leírása megtalálható a www.germany.travel oldalon. Természetesen egész Németországban különböző időszaki kiállításokat is tartanak, ezek közül a legfontosabbak Berlinben, Wittenbergben, Wartburgban és Eisenachban nyílnak meg.

 Ha valaha, akkor az idén igazán érdemes Németországba látogatni – erősítette meg Bölcsföldi András református lelkész. A német állam nagy gondot fordított arra, hogy az évfordulóval kapcsolatos helyeket felújítsa, megszépítse. A változás az utóbbi időben különösen szembetűnő. A wittenbergi vártemplomot például – mely egyben Luther temetkezési helye is - tavaly teljes egészében restaurálták, beleértve Lucas Cranach világhírű oltárképét is. Várható ugyanis, hogy „Lutherváros” a jubileumi évben Európa szívévé fog válni. A lelkész minden évben vezet csoportokat az emlékhelyekre, főleg teológusokat vallástanárokat kalauzol. Magyarország számára is követendő példának nevezete, hogy a németek nagy tiszteletben tartják kiemelkedő személyiségeiket – így Luthert is. Mára hatalmas kultusz alakult köré, kiemelik és fontosnak tartják a tudományban betöltött szerepét is.

 A bemutató társszervezője, az MSE Tours neve hallatán sokan női névre gondolnak, de eredete egészen más. Kezdetben a Művészet – Sport – Egészség témakörökkel foglalkoztak, ám ajánlataik tára azóta lényegesen kibővült. Arról váltak híressé, hogy képesek az utazóknak egészen új nézőpontokat kínálni. Palettájukon az egzotikus utak, zarándokutak mellett szerepel például híres európai operaházak bemutatása is. Az idén Luther és a reformáció világának megismeréséhez nyújtanak segítséget. A tervezett program szerint az ötnapos kirándulás alatt az utazók Lipcsében szállnak meg és onnan kiindulva keresik fel a legfontosabb helyeket. A kezdet persze Wittenberg, majd következik sorban Torgau, azután Eisenach, Luther gyerekkorának és tanulmányainak színhelye, majd Wartburg, utána pedig Erfurt, ahol pappá szentelték. Nem maradhat ki Eisleben, itt áll szülőháza és ez halálának helye, de lesz idő megtekinteni Mansfeldben családjának házát is. A végleges programot az iroda honlapján is közzéteszik.

Forrás


Luther-lázban ég Németország

Szerző: Révész Róbert, 2017. március 06., 17:29, turizmus.com

 

Idén az 500 éves reformációt ünnepli Németország, rengeteg programmal és attrakcióval. De ezer és egy okot fel lehetne sorakoztatni, miért érdemes még felkeresni az országot akár hosszabb időre is. Ezekből adott ízelítőt az MSE Tours rendezvénye a Rózsavölgyi Szalonban.

Németország hihetetlen gazdagságát az egyik legautentikusabb személy, Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) mutatta be, felvillantva azt a sokszínűséget, amely az országot jellemzi - már csak történelmének alakulásából kifolyólag is.

Sokszínűség német módra

Ki hinné például, hogy Németországban 300 kenyérfajta, 1500 kolbászfajta, 1400 sörfőzde, 102 071 szőlőtermő terület, 2000 hagyományőrző egyesület létezik, és 10 000 fesztivált és vásárt tartanak számon. Ebből az is leszűrhető, hogy a gasztronómia a német kultúrában is kiemelt szerephez jut, nem véletlen, hogy a következő témaévet ennek szentelik.

Hasonlóan fontos szerep jut az aktív időtöltésnek, melyhez szintén minden adottság megvan. Hatalmas erdős területek, 200, összesen 70 ezer kilométer hosszú kerékpárút, középhegységek, tavak és folyók, szigetek, tenger.

Ugyanakkor a 2017-es év – ahogyan arra már az elmúlt öt évben folyamatosan felhívták a Németország iránt érdeklődők figyelmét – Luther és a reformáció jegyében zajlik. Az egész éves ünneplésre infrastrukturális fejlesztésekkel, időszaki kiállításokkal készültek, és 8 Luther útvonal is elérhető, amelyek Luther életének főbb állomásain kalauzolnak végig más-más szemszögből.

Az MSE Tours-szal Németországba is

A prezentációt szervező MSE Tours nemcsak arról ismert a szakmában, hogy mindig előáll valami újdonsággal - ahogyan legutóbb például Madagaszkárba invitálta a közönséget - , hanem arról is, hogy képes a már ismert úti célokat új szemmel, új látásmódban bemutatni utasai számára. Tartalmasan, izgalmasan. Ezt teszi Németországgal is, legyen szó a magyarok által legkedveltebb városokról, mint Berlin, Drezda vagy München, vagy a kevésbé fókuszban lévő, de lüktető és fejlődő kisebb városokról, mint Bréma és Bremershaven, Lipcse, Bonn, Hamburg.

Újdonságként vonatos utazást is hirdetnek Berlinbe ősszel, illetve romantikus úton is végigmehetünk szervezésükben. A Luther év különlegesen fontos az iroda számára, hiszen közismerten felkarolták a vallási turizmust, s ilyen módon az 500 éves reformáció is kiemelkedő téma utasaik számára.

Pozitív statisztika

Január és november között a Szövetségi Statisztikai Hivatal aktuális adatai szerint Németországban a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek 75,2 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek. Ez több mint egy millióval haladja meg az előző év ugyanezen időszakának számait. Így a német beutazás volumene 2015-höz képest 1,4 százalékkal növekedett.

A több mint tíz ággyal rendelkező németországi szálláshelyeken tavaly január és november között 664.601 vendégéjszakát töltöttek el magyar utazók, amely enyhe, 0,8%-os csökkenésnek felel meg az előző időszakhoz képest. Örömteli hír viszont, hogy a 2016. novemberi vendégéjszakák száma több mint 10%-kal meghaladja a 2015-ös értéket.

Németország a magyar utazók körében 13 százalékos piaci részesedéssel az egyik legkedveltebb úti cél, megelőzve többek között Horvátországot, Olaszországot és Romániát. A magyarok németországi utazásainak – 636.000 utazás – 64 százaléka szabadidős és 36 százaléka üzleti célú.

Forrás 

Milyen volt a Föld, amikor Isten megteremtette?

 

Szerző: Vereckei András, 2017. február 12. 16:10, turizmusonline.hu

 

Az MSE Tours Madagaszkárt is felvette úti céljai közé. Kedvcsinálóként a szigetország turizmusának régiós képviselőjével, Somogyi Orsival, valamint a Turkish Airlines budapesti képviseletének marketingvezetőjével, Földvári Andrással meséltek a szigetről a budapesti Rózsavölgyi szalonban.

Az eseményen megjelent Madagaszkár tiszteletbeli magyarországi konzulja is, Randrianasolo Lalarison Richard. Földvári Andrást megelőzve felhívta a figyelmet: a legrövidebb út hazájába Isztambulon keresztül vezet. Hazája nálunk még a különlegességek világába tartozik ellentétben Nyugat-Európával és az Egyesült Államokkal, ahol a Föld negyedik legnagyobb szigete önálló desztinációként régóta megállja a helyét — derült ki Somogyi Orsi elmondásából. A valaha a Magyar Turizmus Zrt-től „leszerelt” Somogyi előbb önkéntesként, majd később hosszabb ideig szállodavezetőként szerzett tapasztalatot az országról. Hazatérésekor úgy gondolta, hogy Madagaszkár képviseli és értékesíti a Jacaranda égisze alatt. A Somogyi által képviselt Jacaranda de Madagascar először egy tavaly májusi MUISZ-vacsorán mutatkozott be az utazási szakma számára. Érdeklődésünkre Somogyi Orsi elmondta, hogy az eltelt alig egy esztendő során a magyar kiutazók számának emelkedése tapasztalható. Kis küldő piac lévén nagy számokról nem, de még így is az érdeklődés duplázódásáról beszélhetünk. Hazai megjelenésük óta, saját és egyéb szervezésben mintegy 500-an utaztak el átlagosan 10-14 napra. A szigetországot több tucatnyi iroda programozza, 20 értékesíti is. Egyéni és csoportos út egyaránt jellemző. Magyarországról jellemzően szabadidős turisták indulnak neki, de feljövőben vannak a céges és incentive utak.

A pénteki eseményen vendéglátó MSE Tours a kis létszámú csoportokra számít — tudtuk meg Réthy Júlia ügyvezetőtől. Régiónkban a cseh, lengyel és román piacért is felel a Jacaranda. „Csehország és Lengyelország a legerősebb madagaszkári küldő piacok a régióban, Románia pedig erősen feltörekvőben van” — mondta Somogyi Orsi. Előbbi két ország teljesítménye nem okoz meglepetést. Általános tapasztalat, hogy az egzotikus déltengeri desztinációk esetében nagyságrendekkel nagyobb számokat produkálnak az évek óta egzotikus chartert indítani képtelen magyar kiutas piacnál. Nem csak nagyobb lakosságszámuk miatt.

Madagaszkár népszerűségét a páratlan és háborítatlan természet és a helyiek mosolya adja. „Egyik utasunk mondta hazatérése után, hogy ilyen lehetett a Föld, amikor Isten megteremtette” — számolt be Somogyi Orsi. A hat Magyarországnyi, 22 millió lakosú ország a földtörténet egy pontján leszakadt az afrikai kontinensről, aminek köszönhetően endemikus fajokkal teli flórát és faunát őrzött meg. Számos kaméleon, a legnemesebb Bourbon-vanília és hosszú szárnyú bálnák mellett egy itteni állatka, az éjszakai életet élő, amúgy aranyos aye-aye a világ egyik legcsúnyább állata cím nyertese. Az „evolúció játszóterét” közel 5 000 kilométernyi tengerpart veszi körül. Bár a trópusokon fekszik, klímája az esőerdőtől a sivatagig több éghajlati zónát magában foglal. Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg Madagaszkár első, egyben legismertebb magyar rajongójáról, Benyovszky Móricról és a szigeten francia megbízásból lett rövid idejű királyságáról!

Forrás


A Csodálatos Madagaszkár

 

2017. február 15., goutazas.hu

 

A hatodik kontinensként is emlegetett földrész egy évmilliókkal ezelőtt leszakadt földdarab, amely endemikus fajait megőrizve, vanília-illatot árasztva várja vendégeit. A mesés desztinációról az MSE Tours szervezésében február közepén tartottak a szakmai közönségnek egy kis ízelítőt, amelyet Randrianasolo Lalarison Richard, Madagaszkár tiszteletbeli konzulja nyitott meg.

A természeti kincseket, a különböző látnivalókat Somogyi Orsi mutatta meg fényképek segítségével. Orsi élt Madagaszkáron és Jacaranda magyarországi képviselője.

Forrás


Madagaszkárt egyszer az életben látni kell

 

2017. február 13., 18:07, turizmus.com

 

Az MSE Tours is Madagaszkár bűvkörébe került, annak a véletlennek köszönhetően, hogy egy korábbi prezentáció szerencsés nyerteseként Réthy Júlia tulajdonos-ügyvezető éppen ebbe az országba utazhatott el tavaly. A mesebeli sziget idén már szerepel a tour operátor árualapjában.

Madagaszkár leginkább különleges természeti adottságainak köszönhetően hívja fel magára a figyelmet, de aki egyszer felkeresi, garantáltan beleszeret ebbe a kedves és különleges szigetbe.

A hazánkban is népszerű, ám ma még kevéssé felfedezett sziget az MSE Tours szervezésében mutatkozott be. Földvári András, a Turkish Airlines magyarországi képviselője a sziget eléréséről, a légitársaság járatairól adott tájékoztatást, Somogyi Orsi pedig, a Jacaranda magyarországi képviselője, aki élt is kint, Madagaszkár turisztikai adottságait mutatta be a jelenlévőknek.

A ma még meglehetősen érintetlen Madagaszkár különleges sziget egyedülálló állatvilággal, barátságos, melegszívű emberekkel. Bár az útviszonyokon még van mit fejleszteni, az országon belül belföldi repülőjáratokon is megközelíthetők a fő látnivalók és nemzeti parkok. A szálláshelyek pedig folyamatosan fejlősnek.

Madagaszkár emblematikus állata a gyűrűsfarkú maki, amelytől már akkor is mosolyra húzódik az  ember szája, ha csak ránéz, de különleges élményt ígér a baobab fák rengetege, vagy a tűerdők, amely valójában mészkőerdő, tűhegyes képződményekkel. A sziget keleti felében rengeteg folyó hömpölyög, ahol úszó szigeteken élnek a helyiek, itt is lehetőség nyílik megismerkedni az életükkel. 

Az MSE Tours idén első ízben programozza a fantasztikus szigetországot, 2-3-féle ajánlattal, egyedi, kombinálható programokkal, kis létszámú csoportokkal. Az első utasok már jelentkeztek, sőt, már nászutas kérés is érkezett.

Forrás


Svájcba MSE-vel

 

Szerző: Vajk Brigitta | 2014. február 10. hétfő

Svájci kínálatát mutatta be a Rózsavölgyi Szalonban február 10-én az MSE Tours. A sajtótájékoztatóra meghívták Urs Webert, a Svájci Idegenforgalmi Hivatal magyarországi és ausztriai képviselőjét.

A rendezvényen Urs Weber kisfilmmel és fotókkal színesített prezentációja hangolta rá a meghívottakat a tradícióit komolyan vevő és őrző ország természeti és kulturális kincseire, városainak vonzerejére, s az országot behálózó panorámavonat-hálózatra: a Zermattot és St. Moritzt összekötő Gleccser Expresszre, a Luzern és Lugano között közlekedő Tell Vilmos Expresszre, a Luzern és Montreux közötti Golden Pass Line-ra, valamint a Bernina Expresszre St. Moritztól Luganóig.

A nem olcsó, ám annál izgalmasabb és változatosabb országot az MSE Tours kínálatai teljes egészében feltérképezik, legyen szó akár a svájci mozaik, a svájci álmok vagy a Svájc legjava fantázia névre hallgató útjaikról. Egyéni utazóik részére összeállított programjaik alapját a Swiss Travel System kínálta lehetőségek biztosítják, melynek menetjegyével az utazók mintegy 20 ezer km-es hálózatot használhatnak vonaton, buszon, hegyi vasúton és hajón egyaránt.

A sajtóeseményen az MSE Tours igazgatója, Réthy Júlia kiemelte többek közt azt is, hogy Svájcba utazó vendégeiknek különösen ajánlják a számtalan kedvezményt tartalmazó – s az MSE Toursnál is megvásárolható – Swiss Pass kártyát, mellyel akár 30 napon át kedvezményesen használhatjuk 75 svájci város tömegközlekedési eszközeit, meglátogathatunk akár 470 svájci múzeumot, de érvényes a világhírű panoráma vonatokra és hegyi felvonókra is.

Forrás


Dr. Szalay Attila: MŰVÉSZET, SPORT ÉS EGÉSZSÉG -SZIMBIÓZISBAN!

 

A minap rendhagyó összejövetelre kaptunk meghívást, ahol a bő negyed évszázaddal ezelőtt alapított címben jelzett egyesületnek köszönhetően, az abból kinőtt avagy átalakult utazási iroda tevékenységével ismerkedhettünk meg. Az MSE tours szakberkekben jól ismert és elismert ügyvezetője Réthy Júlia, akinek az ötletével és profi szervezésével született meg a példaértékű vállalkozás. A cég frontemberének előadásából idézzük fel a lényeget a következőkben:

„A több, mint 25 évvel ezelőtti indulás – egyesületként – elsősorban a sportról, az akkor még gyerekcipőben járt hazai amatőr sí kultúra fejlesztéséről, oktató-képzésről, iskolai sí táborokról és felszerelések beszerzéséről szólt. Az élet és a vállalkozó-kedv szerencsére megoldotta ezt a kérdést, és nekünk újra kellett fogalmaznunk saját jövőnket  felkészültségünk és az utazásban rejlő igények szerint.

Művészet-Sport-Egészség, azaz MSE – ez lett és marad a jövőben is – központi gondolatunk és filozófiánk az utazóközönség igényeinek kiszolgálásában. Minden nap újra meg kell találnunk a réseket a „multik” és nagy touroperátorok között, ahol szerepünk van az igényes utasok egyéni programjainak kidolgozásában, különlegességek feltálalásában. Ez természetesen másfajta felkészültséget igényel a munkatársaktól is: tájékozottságot, műveltséget és alázatot a munkánk iránt.

 

Vannak úti céljaink, amelyeket húsz évvel ezelőtt kezdtünk el. Ilyen elsők között Izrael, a Szentföld, mely ma is gerincét adja utazási palettánknak, úgyis, mint a kulturális utazások célpontja, ugyanennyire, mint a vallásos tartalmú utak helyszíne.

Különleges – és a hazai közönség által kevéssé ismert – kultúrákat vettünk programjaink közé.

 

Ezek – a többi között – Latin Amerika országai, Equador és Argentina – az utóbbi években a Selyemút, benne Üzbegisztán és környezete, a közelmúlt fájdalmasan abbamaradt rendkívül sikeres országa és csodálatos gazdagságú kultúrája – Szíria.

 

Mivel nem hagyunk föl a Közel-Kelet gazdag kultúrájának felkutatásával, legközelebbi (márciusi és áprilisi) programunk a perzsa kultúra, Irán (Sárközy Miklós professzorral), aki idegenvezetőnk lesz e sok-évezredes kultúra bemutatásában és bevezet minket a mai Irán életébe”.

A bemutatkozást követően kontinensünk egyik „gyöngyszeme” Svájc következett a program szerint, amelyről Urs Weber jóvoltából tájékozodhattunk, aki a bécsi székhelyű Svájci Idegenforgalmi Képviselet vezetője – s természetesen méltán népszerű – barátságos stílusának köszönhetően – a zsurnaliszták körében.

E kicsiny ország soknyelvű együttélése, kultúrák toleranciája és szépsége, a természet elénk tárt kincsei méltán keltette fel a mi érdeklődésünket is. Ahogy a moderátor Búza Sándor is hangsúlyozta, Svájc a szolid luxus birodalma. A köztudatban persze úgy él ez a szó, „luxus”, hogy a „közember”számára elérhetetlen. Pedig nem, ennek a luxusnak vannak fokozatai!

Az MSE egyesület egyébiránt átadja az üzleti vállalkozását az ugyancsak MSE TOURS névre hallgató kisvállalkozásnak, hogy az – mint civil szervezet – többet foglalkozzon tagjaik programjaival, az egyesület belső életével. Ebből az alkalomból megnyitják a Váci utcai mellett új irodájukat Pécsett – a méltán jó hírű Kereskedőházban – március elsején.

Forrás: Sz.A


Svájci mese az MSE-vel


2014. február 11. 13:06

Az MSE Tours új irodát nyit Pécsett, utat indít Iránba, és Svájc továbbra is kiemelt területük. Svájcról pedig Urs Weber, egy igazi svájci beszélt.

Bármennyire is kézenfekvőnek tűnik a M(e)SE szó a betűszó feloldására, valójában 25 évvel ezelőtt a Magyar Síelők Egyesülete, ma pedig a Művészet- Sport- Egészség jelszavakat a zászlajára tűző utazási iroda rejlik mögötte. Az igényes utasok egyéni programjainak kidolgozásában rejlik erejük és sikerük. E téren kiemelt célterületük Svájc.

Urs Weber, a Svájci Idegenforgalmi Hivatal ausztriai és magyarországi vezérképviselője az alpesi ország lakosainak közismert szívósságával fáradozik azon, hogy belássuk, a szépség, tisztaság és biztonság nem luxus! A Schweiz Tourismus szerint a jelek kedvezőek, és térségünkből a beutazás ismét elindulhat egy lassú növekedési pályán. Már legalább száz éve tántoríthatatlanul tudják, mi Svájc vonzereje, hogyan kell ezt őrizni és elérhetővé tenni, valamint az adott korszak legkorszerűbb reklámeszközeivel népszerűsíteni.

Ami pedig Európa egyik legkisebb államát (ha hegyeit kiterítenék, németországnyi lenne) illeti, a négynyelvű ország lakossága teljes összhangban hozza meg döntéseit. Az autós közlekedés csökkentése érdekében, ahova csak lehet vasutat, felvonókat építettek, tökéletességre fejlesztették és összehangolták a tömegközlekedést (Swiss Pass); évente minden svájci lakos 2000 kilométert vonatozik! A legendásan szép, érintetlen alpesi vidéken vezető pályán híresen tiszta, panoráma ablakos expressz vonatok közlekednek (Glacier, Bernina, Golden Pass), felvonók, hegyi vasutak repítenek a csúcsokig.

A hagyományaihoz kőkeményen ragaszkodó svájciak ugyanakkor élen járnak az internet alapú kommunikációs fejlesztésekben, az okos telefonokra telepíthető applikációk minden turisztikai tudnivaló elérését lehetővé teszik. A családosoknak síszezonban Davos és Klosters az ideális, itt négy völgylift áll a kezdő gyermekek rendelkezésére. A síoktatók - akik úgy ismerik a környezetüket, mint a tenyerüket - „myTop10” néven összefoglalták a legváltozatosabb egyéni elvárásnak megfelelő javaslataikat. A kedvező áru szállásajánlatok elérhetősége (MySwitzerland.com/preiswerteschweiz).

Aki unja már a telet,Tessinben a tavaszba érkezik. A Locarno Camelie a világ egyik legnevesebb virágkiállítása már április első napjaiban nyit. Gambarogno botanikus kertjében 350 féle magnólia, azálea, rododendron és kamélia hamarosan bontogatja szirmait. Morcote-ben a Scherrer park paradicsomi, szubtropikus kertjében világhírű épületek másolataiban, szobrokban gyönyörködhet a látogató.

A MSE Tours idén új irodát is nyit Pécsett, kulturális utazásainak palettáját (Szentföld; Selyemút; Latin Amerika országai) tovább bővíti, tavaszi indulással a perzsa kultúra felfedezésére, Iránba indítanak utakat.

Sugataghy Anikó

Forrás


Hány kilométert tesz meg vasúton egy svájci egy évben?2014. február 10. 21:33

Tudta-e hogy Svájc egy sínen utazó nemzet? Többek között ez is elhangzott az MSE Tours szervezésében megtartott sajtótájékoztatón, ahol az alpesi ország látványos turistaútvonalai kerültek fókuszba.

A svájciak többet utaznak vonaton, mint bárki más a világon. Átlagban minden személy 2103 kilométert tesz meg évente - többet, mint a legközelebbi riválisaik,  a japánok. A Berni-felvidéken fekvő Interlakenből kiinduló alpesi vonalakat üzemeltető Jungfrau vasúttársaság 1912. augusztus elsején nyitotta meg Jungfraujochnál lévő állomását, amely 3454 méteres tengerszint feletti magasságával Európa legmagasabban fekvő állomása.

A Művészet-Sport-Egészség, azaz MSE Tours képviseletében Réthy Júlia elmondta, hogy Svájc a szolíd luxus birodalma, amely megfelelő szervezés által, a hétköznapi emberek számára is elérhető. A közel három évtizedes múltra visszatekintő utazási iroda több népszerű svájci helyszínre juttatja el vendégeit évről-évre.

Megállapítását Urs Weber a Svájci Idegenforgalmi Hivatal képviselője is megerősítette felhívva a figyelmet Svájc különleges vasúti körútjaira, három útvonalon és több, mint 1300 km-en keresztül. A német, francia és olasz régiókat a Glacier Express, a Willhelm Tell Express és a Golden Pass Express által utazhatjuk be - festői tájak, történelmi városok (Genf, Lausanne, Bern, Lucern, Zürich, Lugano) és nevezetességek érintésével. 

Kilátás a Golden Pass Express-ből.

Annak ellenére, hogy Svájc területének nagy részét hegyek borítják semmi akadálya, hogy akár modern panorámavonatokkal hódítsa meg az alpesi hegycsúcsokat. A lélegzetállítóan szép utazásnak ideálisak a körülményei: gyönyörű kilátást nyújtó ablakokon keresztül élvezheti a panorámát a vonatokon keresztül. A vonatok mellett azonban hajókkal vagy a jellegzetes postabuszokkal is bejárhatjuk a sokszínű országot. 

A svájci körutat tervező utazók számára ideális lehet a Swiss Pass bérlet kiváltása, mellyel 20.000 kilométert tehetnek meg vasúton, buszon és hajón, 41 különböző városban. Emelett több, mint 400 múzeumba jogosít ingyenes belépést. 

Kassai Dávid

Forrás


Svájc is - luxus felsőfokon - különleges körülmények között

 

Az MSE Tours Utazási Iroda törzs utasai és újságírók számára tartott rendezvényén ismertette a belső életében történő változásokat és felhívta a figyelmet új úti cél kínálatára, amelyben szerepet kapott Svájc is.

A több mint 25 éves cég egyesületként indult; neve a Magyar Sízők Egyesülete rövidítése lett. Ám az évek során – tudtuk meg Réthy Júliától, az utazási iroda igazgatójától -, megjelent az igény a művészet, a sport és az egészség területére kiterjesztésre; így ma már ezek együttesen alkotják az MSE Tours programkínálatát. Mindezt egyedi módon, kiszolgálva az utazóközönség igényeit, megtalálva azokat a réseket, amelyeket a „multik” és a nagy touroperátorok hagynak. Az igényes utasok egyéni programjainak a megvalósítására törekszenek, megkeresve a különlegességeket. Elsők között szervezték 20 éve Izrael, a Szentföld látogatását, amely ma is fontos helyet kap utazási palettájukon. Különleges és a magyar közönség által kevésbé ismert helyszínként kínálták Latin-Amerika országainak (köztük Equador, Argentína) a látogatását, az utóbbi években a Selyemútat, benne Üzbegisztánt és környezetét és a sajnos a körülmények miatt abbamaradt csodálatos gazdagságú kultúrájú Szíriát. Legközelebb folytatni készülnek a Közel-Kelet felkutatását, a perzsa kultúra és Irán megismerése lesz az új cél Sárközy Miklós professzor idegenvezetésével.

Ám Európában is kínálnak ínyencségeket, ezek közé tartozik Svájc. Az eseményre meghívott Urs Weber, a Svájci Idegenforgalmi Hivatal vezérképviselője filmvetítéssel kísért előadásában felhívta a figyelmet országa különlegességeire, érdekességeire. Országa a szolid luxus birodalma, ahol az ár és érték aránymindig megfelelő. Széles palettán kínálják a látnivalókat, amelyek között szerepelnek a csodálatos és mindig pontos panoráma vonatok, a sajátos hangulatú kis és nagyvárosok, amelyekben akár a középkorral is találkozhatunk építészetben, szépségben és védett természeti környezetben. Néhány különlegességet Urs Weber kiemelt, így a berni nemzeti bank épületét, amelyben hét emelet mélységben őrzik az ország aranytartalékát, a Jungfrau 102 éves vasútját, amely 2300 méter magasságig szállítja az utasokat, Sissi osztrák császárné kedvenc tartózkodási helyét a Sión kastélyt, ahol Lord Byron alkotta „A fogoly” című művét, a Montreux közeli, 2007 óta világörökséggé nyilvánított teraszos szőlőkerteket. Lousanne-t, az egyetemi várost, ahol a világon az utolsó éjjeli őr vigyázza a város nyugalmát, a Genfi-tó 170 méterre felszökő szökőkútját, a Sankt Moritz közeli, telente fekete jegű hegyi tavat, amelyen olyankor lovas kocsi versenyeket tartanak, az olasz nyelvterületen Soliót, a legszegényebb települést, amely azonban talán éppen ezért megőrizte eredeti arculatát, a Luzerni-tó gőzhajó flottáját, vagy éppen Luzern részeiben XV. századi fahídját érdemes megcsodálni. St. Gallen még emlékszik a magyarok egykori lerohanására, a nők arra, hogy Appenzellben kaptak legkésőbb – 1991-ben – választójogot. Schaffhausenben található Európa legnagyobb vízesése, a Rajnán 120 méter szélességben. és csak néhány kiragadott érdekességet említett az előadó. Mindezek szerepelnek az MSE Tours kynálstában, és náluk meg lehet vásárolni a SwissPass-t, az egyéni utazók számára elengedhetetlen. 4-30 napon átezzel ingyenesen vehetők igénybe a svájci tömegközlekedési eszközök, 470 svájci múzeum látogatható vele és érvényes a világhírű panoráma vonatokra is, valamint 75 svájci város tömegközlekedési eszközeire, azok a hegyi felvonók és közlekedési társaságok járatai, amelyek nem tartoznak a Swiss Travel Systembe, 50 százalékos kedvezménnyel vehetők igénybe.

Az egyesület – mint megtudtuk – átadja az üzleti vállalkozást az ugyancsak MSE Tours névre hallgató kisvállalkozásnak, hogy az, mint civil szervezet, többet foglalkozzon a tagok programjaival, az egyesület belső életével. A Váci utcai mellett márciusban megnyitják új irodájukat Pécsett, a Kereskedőházban.

Írta: Dr. Hajós Anna 13. 02. 2014

Fotó: Svájc turizmus

Forrás


még töltünk