Hajóút kereső
  •  
  •  

Blog

Egy "profi" utazó kalandjai Svájcban - sok vonattal

 

Szeretem Svájcot. Sokat és sokszor autóztam keresztül-kasul az országon, megállva mindenütt, ahol érdekelt valami.

Az utóbbi 10 évben fedeztem fel magamnak – és Utasainknak a vonatot.

A kirakatban nálunk ezt látják: „Svájc a pontos vonatok és….országa.”  Igaz.

Mostani utam úgy hozta, hogy 3 nap Luzern, 4 nap – a workshop – Davos.

No, nem mi adtunk pénzügyi tippeket a G20-aknak, de ott tartották a Svájccal foglalkozó utazási szakma két-évenkénti hivatalos találkozóját.

Zürichtől vonattal barangoltam be a két célpontot.

Amikor – indulás előtt – megkaptam az „itinert”, először el voltam bűvölve a precíz kidolgozástól, ( újra tanultunk belőle kollégáimmal együtt ) majd kissé aggódtam, hogy a nyolc(!) vonat-átszállást tudom e abszolválni 4-5-6 perc alatt menetrend szerint. Bőrönd, kézi táska, saját magam….

A legkisebb állomáson is lift segített a megoldásban, semmi lépcső (az is van), a feliratok egyértelműek, minden a leírás szerint történt.

A vagonokhoz is szám szerint lehetett beállni, semmi tülekedés.

És a legfontosabb: a megadott időben a vonat pillanatnyi pontossággal elindult. Ezt nem egy rángatással éreztük, hanem az ablakon át a fix pontok állva maradásáról.

Mintha bársonyon utaznánk…..Hogy csinálják?

Ugyanezt Zermatt és St Moritz között már átéltem, de az mégiscsak a Gleccservasút, gondoltam, ám nincs különbség közöttük.

Valamit a városokról:

Luzern-ben

koncertet hallgattam a KKL-ben (Konzert, Kongress in Luzern), kb 10 évvel hamarabb készült el, mint a MÜPA, hasonló modern konstrukció, a KKL hatalmas koncert-terem, lenyűgöző terekkel.

Természetesen koncert-jegyet, szállodát, programot is kínál a MSE.

Most fedeztem csak föl a Rosengart gyűjteményt, melyben komoly Picasso és Klee állandó kiállítás található.

Kihagyhatatlan Luzern ékessége a tó és rajta a híres fedett fahíd „Kapellbrücke”, valamint a város fölé magasodó Pilátus  (2130m), ahova különféle válogatott hegy-járó eszközökkel lehet följutni.  Pompás!

Davos gyógy- és síhely 1500 m magasan, innen fölfelé indulnak az attrakciók. A város már a sí szezonra készül, megérkezésünk napján le is esett az első hó.

A bársonyos följutás után szállodáinkban csomagot lecsapva elkezdődött a tájékozódás: mit tud ez a hely?

Ez már az a profi város, amelyik nem csak a sízésre koncentrál, ahhoz ott a hegy, a lift és a léc, hanem gondoskodik a sízés körüli kényelemről, kultúráról, egyszóval a teljes kiszolgálásról.

A hely gyönyörű, ha olyan a szobád, elméletben is sízhetsz, nézheted azokat, akik képesek a hidegben kimozdulni, irdatlan nehéz sícipőt húzni és most Neked produkálják magukat….

A workshop olyan volt, mint egy svájci óra.

Ismét többet tudok Svájcról, a kézműves sajtgyártás ismét a palettánkra kerül, a Rajna vízesés Európa egyik legszebb látványa…és a többi…..!

Szeretem Svájcot.

rjulia

2017.09.15.


még töltünk